TRUVENT Film Kaplı Tablet, nedir, ne işe yarar, yan etkileri, nasıl kullanılır

TRUVENT Nedir ve Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi emtrisitabin(200 mg), tenofovir disoproksil(245 mg)‘dir. TRUVENT Film Kaplı Tablet, insan bağışıklık yetersizliği virüsü-HIV enfeksiyonu tedavisinde kullanılan antiretroviral bir ilaçtır.  TRUVENT, HIV hücrelerinin çoğalmak için ihtiyaç duyduğu revers transkriptaz enzimini ortadan kaldırmak veya engellemek suretiyle HIV’i kontrol altına alır, vücutta yayılımını yavaşlatır. TRUVENT, HIV ile enfekte olmuş yetişkinler için kullanıma sunulmuştur. Diğer antiretroviral ilaçlarla birlikte reçete edilir.

 

TRUVENT Film Kaplı Tablet’in Kullanım Şekli

  1. Hekiminiz TRUVENT‘i nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmalısınız.Tedaviniz süresince lütfen hekimin direktiflerini göz ardı etmeyiniz.
  2. TRUVENT‘i  yanlışlıkla tavsiye edilenden daha fazla alırsanız, hekiminizi arayınız; ayrıca bu ilacı bir başkasıyla paylaşmayınız. TRUVENT‘in bir başka kişi tarafından kazara yutulması halinde tıbbi destek için acilen bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
  3. İlacın her bir dozunu 1 bardak su ile birlikte yemek esnasında  alınız. Günde 1 defa 1 tablet TRUVENT günlük tavsiye edilen dozdur.  Yutma güçlüğü olan kişiler, tableti bir kaşık yardımıyla ezerek, yeterli miktarda su veya meyve suyuyla karıştırıp içebilirler.
  4. İlacı yutmanızdan sonraki bir saat içinde kusmanız halinde, başka bir tablet alınız. Eğer ilacı yuttuktan sonra bir saatten daha uzun bir zaman geçmişse ve siz kusmuşsanız başka bir TRUVENT tablet almanıza lüzum yoktur.

 

TRUVENT Film Kaplı Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. HIV enfeksiyonlu ya da AIDS iseniz; süt aracılığıyla bebeğe HIV bulaşmaması için  kesinlikle bebeğinizi emzirmeyiniz. Bebek HBV veya HIV’li olarak doğmasa bile  bebeğe emzirme yoluyla bulaşabilir.
  2. Hamilelik döneminde TRUVENT tıbbi zorunluluk olmadıkça kullanılmamalıdır. Tedaviniz sırasında hamile kalırsanız hekiminizi haberdar edin. TRUVENT kullanımının sizin ve bebeğiniz açısından yarar risk oranı hekiminizce değerlendirilip;  bu ilacı kullanıp kullanmayacağınıza hekiminiz karar verecektir.
  3. Hepatit B (HBV) veya HIV enfeksiyonlu ya da AIDS iseniz hamilelik döneminde gerektiği şekilde tedavi olmazsanız, doğmamış bebeğe zarar verebilir.
  4. Hepatit B (HBV) veya HIV enfeksiyonlu iseniz ya da AIDS iseniz hamilelik döneminde gerektiği şekilde tedavi görmezseniz, doğmamış bebeğe zarar verebilir.
  5. Hamilelik döneminde TRUVENT kullanılırsa. hekim çocuğun gelişimini takip etmek amacıyla anneye  belirli aralıklarla kan tahlilleri yaptıracaktır. Hamilelikte NRTI alan annelerin bebeklerinde, HIV’e karşı korumadan sağlanan fayda yan etki riskine ağır basmıştır.
  6. İlacın kullanımı, korumasız cinsel ilişki ya da enjektör ucu paylaşımı gibi yollarla HBV ve HIV vrüsünü başkasına bulaştırmanızı engellememektedir. Cinsel ilişki sırasında HIV enfeksiyonunu başkalarına bulaştırmamanız için kondom, spremisid gibi güvenli korunma metodları kullanmalısınız. Partnerinizle korumasız cinsel ilişkiye girmemelisiniz ve etrafınızdakilerle diş fırçası, enjektör ucu ya da traş bıçağı paylaşımı yapmamalısınız.
  7. Eğer karaciğer veya böbrek hastası iseniz; TRUVENT‘i kullanmadan önce hekiminizle bu konuyu görüşünüz.
  8. TRUVENT ile tedavinin, durumunuzu  iyileştirip iyileştirmediğinden emin olabilmek için belirli aralıklarla kan tahlilleri yapılması gerekmektedir. Böbrek ve karaciğer işlevlerinizde bozukluk olup olmadığı da takip edilmelidir.
  9. TRUVENT tedavisi görürken, alkol ve alkollü içecekler kullanmayınız. Alkol, kemiklerde harabiyet ve karaciğer hasarı riskini arttırır.
  10. Hepatit B hastalığınız varsa  ilacın alımını durdurduktan  sonraki birkaç ay karaciğer işlevlerinizi hekiminiz takip altında tutmalıdır. Çünkü aylar sonra bile karaciğerde semptomlar gelişebilir.
  11. Bu ilaçta laktoz monohidrat bulunmaktadır. Süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerin sindirilememesi durumu olan kişiler ;  TRUVENT tedavisine başlamadan önce hekime bunu  söylemesi gerekmektedir. Zira TRUVENT‘le tedavi bu kişiler için uygun bulunmayabilir.
  12. TRUVENT kullanımı hiperlipidemi veya  insüline karşı direnç oluşturabilir. Bu da vücut yağının dağılma şeklini değiştirerek, vücut şeklinde değişikliğe yol açabilir. Kol veya bacaklar ya da yüzde yağ kayıpları görülebilir. Karın dahil iç organlarda yağlanma, göğüs ya da ense kısmında yağ yumruları (buffalo hörgücü) ortaya çıkabilir.

 

TRUVENT Film Kaplı Tablet’in diğer ilaçlarla etkileşimi:

  1. TRUVENT, emtrisitabin veya tenofövir disoproksil fumarat bulunan diğer ilaçlarla beraber kullanılmaz.
  2. Emtirisitabine benzerliğinden ötürü,  TRUVENT‘in lamivudin gibi sitidin analoglarıyla beraber alınması tavsiye edilmemektedir.
  3. TRUVENT‘in içerisinde emtrisitabin ve tenofovir disoproksil fumarat bulunduğundan, bu maddelerle ayrı olarak tanımlanan her etkileşim bu ilacın kullanımıyla da ortaya çıkabilir.

 

TRUVENT Film Kaplı Tablet’in yan etkileri

TRUVENT’in çok yaygın görülebilecek yan etkileri : alerjik reaksiyonlar, baş ağrısı, baş dönmesi, ishal, bulantı, kusma,  halsizlik. yüksek kreatin kinaz, kan fosfat seviyesinde düşme,
TRUVENT’in yaygın görülebilecek yan etkileri :beyaz kan hücreleri sayısında düşüş, safra veya kan şekeri, karaciğer ve pankreas problemleri, trigiiserid düzeylerinin yüksek olaması, deride kırmızı nokta şeklinde ya da şişlikle seyreden kabartılar, ciltte renk değişiklikleri (lekelenme), hırıltılı solunum, mide yanması veya ağrısı, hazımsızlık gibi sindirim problemleri, uykusuzluk.
TRUVENT’in sık görülmeyen yan etkileri : pankreatite bağlı mide veya karın ağrısı, kan potasyum seviyesinde düşüş, kreatinde yükselme, kas zayıflığı, anemi, ağız içinde,dudaklar ve yüzde şişlik.
TRUVENT’in çok nadir rastlanan yan etkileri : Karaciğer yağlanması, deri ya da göz renginde sarılık, karaciğer iltihabının sebep olduğu karın veya mide ağrısı, böbrek iltihabı, susuzluk,  çok sık idrar yapma, böbrek tübül hücrelerinin harabiyeti, kemik yumuşaması, kemiklerde ağrı, kırılmaya eğilim ve böbrek bozukluğunun sebep olduğu sırt ağrısı gelişebilir.

TRUVENT Film Kaplı Tablet’in saklanması :

TRUVENT, nemden korumak için orijinal ambalajının içinde ve 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalı, TRUVENT şişesinin kapağı her zaman kapalı tutulmalıdır.

 

İlaç Etken maddesi:Emtrisitabin, Tenofovir disoproksil
İlacın yardımcı maddesi:
Çekirdek: Kroskarnıelloz sodyum Laktoz monohidrat, Magnezyuın stearat (E572), Mikrokristal selüloz (E460), Prejelatinize nişasta (glutensiz)
Film kaplama bileşenleri: Gliserol triasetat (E 1518), Hipromelloz (E464), İndigo karmin alüminyum lake (E132), Laktoz monohidrat, Titanyum dioksit(E171)
İlaç Marka İsmi : TRUVENT 200 MG / 245 mg film kaplı tablet (30 TABLET)

 

Ruhsat sahibi:
Adı : Pharmactive İlaç Sanayi ve Tic A.Ş.
Adres : Mahmutbey Mah. Dilmenler Caddesi No : 19 / 3 Aslanoba Plaza, MIA Bölgesi Bağcılar-İstanbul
Tel :  0(212) 444 72 92
Faks: 0(212) 445 11 85

 

TRUVENT 200 MG / 245 MG FILM KAPLI TABLET kullanma talimatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir